Ergenlerde Yeme Bozuklukları: Psikolojik Kökenler ve Terapi Yöntemleri

Ergenlik dönemi, genç bireylerin bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan büyük bir değişim geçirdiği, kimlik arayışlarının zirveye ulaştığı bir evredir. Devamı için tıklayın.

Hayat EditörüHayat Editörü

Ergenlerde Derse Odaklanma Sorunu

Ergenlik, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde birçok fiziksel, zihinsel ve duygusal değişimi deneyimlediği bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan hormonal değişimler, beyin gelişiminin devam etmesi ve çevresel etmenler, Devamı için tıklayın.

Hayat EditörüHayat Editörü

Sokak Hayvanları ve Çocuklar

Bu gelişim topluma nasıl davranılması gerektiğinin bilincinde olma halini içerir; fakat bahsedilen bilinç toplumun tüm değerlerine olduğu gibi uymak değil, kendi değerler sistemini oluşturma sürecidir. Devamı için tıklayın.

Ayşegül ÜnverdiAyşegül Ünverdi

Yanlış Tanı Kurbanı Çocuklar

“Yanlış tanı” konmasının iki farklı sebebi olabilir. Bunlardan birincisi “yanlış test uygulaması” ikincisi ise “test uygulayan uzmanın yeterliliği” Devamı için tıklayın.

Başak SarıcaBaşak Sarıca

Yetenekli Çocuğun Dramı

Çoğu insan çocukluğunu anlatırken kusursuz bir masal dünyasından bahsediyor gibidir. O dünyada terk edilmeler, reddedilmeler yoktur, herkes sevgi doludur. Anne dünyanın en şefkatli ve güzel kadını, baba ise dünyanın en güçlü ve güvenilir erkeğidir. Devamı için tıklayın.

Feyza BaharFeyza Bahar

Tek Çocuk Olmak: Şans mı Şanssızlık mı?

Şehir yaşamının hızı, ekonomik sınırlılıklar, kadınların da iş yaşamına katılması gibi bir çok farklı neden aileleri tek çocuk sahibi olmaya yönlendiriyor. Bununla birlikte tek çocuklara yönelik geçmişten getirdiğimiz bir çok ön yargımız da var. Şımarıklık, benmerkezcilik, hırs gibi bir çok olumsuz özellik tek çocuklara atfediliyor. Bununla birlikte tek çocukların başarılı, sorumluluk sahibi ve özgür ruhlu olduğuna dair bazı kalıplaşmış düşüncelerimiz de var. Devamı için tıklayın.

Feyza BaharFeyza Bahar

Wisc-4 Testi İle Öğrenci Alan Kurumlar

Wisc-4 Testi ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı "Wisc 4 Çocuklar İçin Zeka Testi'ni Daha Yakından Tanıyalım" başlıklı yazımızı daha önce Psikolog Canan TAN kaleme almıştı. Ben de bu yazımızda İstanbul'da zeka testi ile öğrenci alan kurumları sizler için incelemeye çalıştım. Devamı için tıklayın.

Feyza BaharFeyza Bahar

Ken Robinson; Yaratıcılığı Öğüten Sistem

Eğitimde yaratıcılığın ve öğrencilerin yaratıcı becerilerinin geliştirilmesinin hayati öneme sahip olduğu konusunda günümüz eğitimcileri hemfikir. Ancak eğitim sistemlerimizin gerçekten bu amaca hizmet edip etmediği uzun süredir tartışma konusu. 2006 yılının Şubat ayında tüm zamanların en çok izlenen TED konuşmacısı Ken Robinson da eğitimde yaratıcılığın hayati öneminden bahsetmiş ve günümüz okullarının öğrencilerin yaratıcılıkları üzerindeki etkisinin ne yönde olduğuyla ilgili süregelen tartışmaları alevlendirmişti. Devamı için tıklayın.

Feyza BaharFeyza Bahar

Uyu Düzeni Ve Gece Korkuları

Gelişen ve büyüyen çocukların her yaş döneminde farklı korku ve kaygıları olabilir. 4 yaş civarında çocukların gece korkusu yaşadıkları bir dönem vardır. Bu dönemde karanlıktan korkabilir, gece korkunç rüyalar görüp ebeveynlerin yanına gelmek isteyebilirler. Gelişen ve olgunlaşan çocuk beyninde, soyut kavramlara merak salmayla birlikte bu davranışların gözlemlenmesi normaldir. Bu süreçte ebeveynler aşağıda belirteceğimiz noktalara dikkat etmelidir; Devamı için tıklayın.

Klinik Psikolog Damla ArdacoşkunKlinik Psikolog Damla Ardacoşkun

2 Yaş Krizi

‘Bütün dünya bana karşı geliyormuş gibi hissediyorum. Annem babam bile bir şey istediğimde sürekli bana hayır diyor. Beni hep durdurmaya çalışıyorlar. Durmadan şunu yap, bunu yap diye emir veriyorlar. Oysa ben ‘benim’. Benim kendi aklım var. Bu yüzden annem babam bana yap dediklerinde ‘Hayır’ demek zorundayım. Eğer hayır demezsem, kendimi yalnızca anne ya da babamın bir parçasıymış gibi hissediyorum. Ama ben benim. O yüzden istediğim zaman hayır diyebilirim. Çünkü ben güçlüyüm. İstediğim şeylere ben karar verebilirim. Masada nereye oturmak istersem oraya otururum. Kaşığımı tabağıma durmadan vururum. İnsanlar benim burada olduğumu çıkardığım ses sayesinde anlayabilirler. Devamı için tıklayın.

Klinik Psikolog Damla ArdacoşkunKlinik Psikolog Damla Ardacoşkun