Velilerin Whatsapp Grupları

Velilerin Whatsapp Grupları

Öğrenci velilerinin bir birileri ile daha hızlı iletişim kurmak için oluşturdukları Whatsapp grupları zamanla öğretmene baskı kurma mecrası haline geldi.

Kulaktan dolma bilgilerin paylaşıldığı bu gruplar hem velilerin arasında hem de velilerle öğretmenlerin arasında kırıcı sayılabilecek iletişimlere sebep olmaya başladı.

Bir yönü ile öğretmenin ve okul yönetiminin daha şeffaf hale gelmesine de sebep oldu. Hatta bazı okullarda müdürlerin ya da öğretmenlerin velilere bu tür gruplar kurmayı yasakladığını bile duyduk. Tabi yasağı tasvip etmiyoruz. Sonuçta özgür bir mecrada kurulan özgür bir iletişim bu. Öğrenci velilerinin bir birini yakından tanıması da güzel bir şey. 

Ancak normal hayatta kurduğumuz zayıf iletişim yöntemlerini bu gruplarda da devam ettiriyoruz. Açık iletişim kuramamanın sıkıntılarını çekiyoruz.
 
Ortaya atılan iddiaları hızlıca doğru kabul ediyor ya da kendimiz bir çıkarım yaparak suçlu aramaya başlıyoruz.
Evet, veliler için avantajlı olan bu gruplar zamanla öğretmenlerin kabusu haline gelmeye başlıyor. Öğretmenlik mesleğinin gereği olan bir takım pedagojik tutumlar kulaktan kulağa ve Whatsapp'tan Whatsapp'a yayılarak büyük bir hataymış gibi görünüyor. 

Ayrıca bu grupların "mesai saati" falan da yok. Gece gündüz, zamanlı zamansız yazılıyor her şey. Eski mesajları okumadan soru soranlar, yazılanların aynısı tekrar yazanlar, mesajları okumadığı için görevini aksatanlar cabası. 
Hasılı işler hem öğretmenler hem de okul yönetimleri için iyiye gitmiyor. Okul yönetimi kendi işine zaman ayıracağına bu gruplardaki dedikodulara cevap vermek zorunda kalıyor.

Biraz önce de söylediğim gibi bu grupları engellemek çözüm değil. Hatta şık bile değil. Ama en azından bir kaç küçük kuralla bazı sınırlamalar getirilerek iletişim kazaları önlenebilir.
Benim önerilerim şöyle;

1- Veli gruplarında öğretmenin olmaması. Öğretmenle sadece sınıf annesinin görüşmesi.
2- Belli bir saatten sonra bu tür gruplarda mesajlaşmanın kesilmesi. Belirlenen saatten sonra atılan mesajların geçersiz sayılması.
3- Çocuğun sınıfta başına gelen bir olayla ilgili grupta tartışma başlatılmaması. Grubun sadece ilan ve son dakika değişiklikleri için kullanılması.
4- Öğretmeninin sizin çocuğunuza karşı yaptığı bir hareketin ya da oluşan rahatsız edici bir durumun doğrudan öğretmenle görüşülmesi.
5- Whatsapp grubu üzeriden ortaya atılan iddiaya yönelik olarak okul yönetimine gelen kişinin şikayetinin yazılı olarak okul yönetimine sunması. Eğer olay başka kişiden duyuldu ise onun yazılı ve imzalı dilekçesinin de alınması. (Böylece olayın ciddiyeti de ölçülmüş olur)
6- Bu tür gruplarda kutlamaların yapılmaması, "eğlenceli video ve resimlerin" paylaşılmaması.
7- Kurallara uymayanların gerekli uyarılar yapılarak gruptan çıkarılması.
8- Whatsapp gruplarındaki konuların veli toplantısına taşınmaması.

Toplulukları yönetmek ve iletişimlerinin sağlıklı şekilde ilerlemesini sağlamak kolay bir iş değil. Ama konu eğitim olunca her türlü değişkenin üzerininde hassasiyetle durmak lazım. Teknoloji bize yeni kapılar açtıkça yeni kilitlere ihtiyacımız olacak.

Bütün eğitimcilere, velilere ve öğrencilere sağlıklı iletişimler dilerim.
-----------------------
 
Wisc-4 Nedir?



Hayat EditörüHayat Editörü

Yorumlar

Ünal yvz25 Eylül 2018

Bu konu ülke genelinde milli egitim camiasının ilkokullarında içinden çıkılmaz bir vaka olmuştur. Whatshap grupları resmi yazıyla okullarda hükmü yoktur şeklinde yayınlanarak kapatılmalıdır