Beden, insanların ilkel zamandan beri kullandığı en sadık müzik enstrümanıdır. Bunu güncelleyerek ve şekillendirmeyle belirli konular için kullanılması 1970 tarihinden itibaren Keith Terry ile olagelmiştir. “Hiçbir spesifik kültüre dayanmayan ama bütün kültürlerin ritmik yapılarını bir arada kullanarak beden perküsyonunu günümüz haline getirmiştir.” Dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok gelenekte vücud bulmuş bilginin en eski biçimlerinden olan Beden Müzikleri, üzerinde çalışılabilecek çok değerli bir malzeme sunuyor bizlere. Bunlar, Keith Terry’nin deyişiyle “kinestetik kütüphaneler” oluştururlar ve içlerinde çeşitli bellekleri ve kültürel mirasları barındırırlar.(Keith Terry, çeviren Meltem Ahıska) Türkiye’de ise bu oldukça yenidir. Yeni olmasına rağmen hızla yayılmakta ve gelişmektedir. Devamı için tıklayın.
İnsan akletme, düşünme, fikir üretebilme gibi özellikleriyle diğer varlıklardan ayrılmış özel bir canlıdır. Yaşamındaki biyolojik, fiziksel özelliklerinin yanında var olan ruhsal özellikleriyle de diğer canlılardan ayrılır. Diderot, “İnsan: hisseden, düşünen, dünya üzerinde özgürce dolaşan, hükmettiği bütün diğer hayvanların başında görünen, toplum içinde yaşayan, sanatı ve bilimi icat eden, kendine özgü iyilik ve kötülüğü olan, kendine efendiler oluşturan ve kanunlar yapan, vs. bir varlık.” der Ansiklopedi ’sinde. Tanım her bilim alanında farklı bir şekle bürünür. Örneğin; tıp biliminde, -en kaba tabirle- iki sinir sisteminden oluşan (çevresel ve merkezi sinir sistemi) canlı olarak tanımlayabileceğimiz insan; psikolojide ise ilk akla gelen tanımlardan biri düşünme ve muhakeme yeteneğine sahip çevresel olayları yorumlayabilen canlıdır. Önemli özelliklerinden biri ise kendini tanıyabilme, kendine dair farkındalık kazanabilme ve bunu tanımlayabilmektir. Kendini tanımak ne demektir? Devamı için tıklayın.
Psikoloji insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesidir. Peki burada kullanılan davranış ve zihinsel süreçler kavramı nedir? Bilimsel olarak inceleme denilerek ne kastediliyor? Psikoloji eğitimine yeni başlayanlar ya da psikolojiyi merak edip yeni araştıranlar için bu soruları yanıtlayacağız. Devamı için tıklayın.
İlk olarak Kirk(1962) tarafından tanımlanan bu bozukluk, öğrenme sürecinde meydana gelen ve herhangi bir nörolojik-ortopedik problem kaynaklı olmayan sorunlardır. Bunun yanında okul başarısızlığında ve öğrenme güçlüğünün nedenleri arasında olan; zeka gerilikleri, duyusal engelleri, ağır ruhsal problemleri, motivasyon eksikliği nedenleri dışında kalan özel durumları öğrenme bozuklukları kapsar. Devamı için tıklayın.
Seyircisini domatesin kırmızılığındaki, hayatın yakıcı kızıllığında gördüğümüz manzarayla karşılıyor Kevin Hakkında Konuşmalıyız. Yaşanması pek muhtemel durumları; sınırda anlatımı, güçlü oyunculuklarıyla sergiliyor bizlere. Filmin başından sonuna kadar yakınlığı-uzaklığı, kabul edişi-reddedişi, sevmeyi-sevememeyi düşündürüyor, irdeletiyor. Devamı için tıklayın.