Çocuklar belli bir yaştan sonra cinsel konularla ilgilenmeye başlarlar. Aslında çocuğun cinsel merak ve ilgisi, cinsellikle özel olarak ilgilenme değildir; genel olarak dünyayı öğrenme çabasından daha ileri gitmez. Yani “anne bu çiçeğin adı nedir?” sorusuyla “anne sevişmek nedir?” sorusu arasında hiçbir fark yoktur. Ancak birçok ebeveyn cinsel konuların tabu olduğu bir düşünce sistemiyle yetiştiğinden dolayı içindeki utanç duygusundan bir türlü kurtulamaz. Bu sebeple çocuğun sorduğu sorulara kaçamak ya da eksik cevaplar vermeyi tercih eder. Çocuk böyle durumlarda merak etmeye devam eder ve bu merakını sağlıksız bir şekilde giderme çabası içine girer (banyoyu gözetlemek, sorularını arkadaşlarına sormak gibi). Çocukların bu tarz çözümlere yönelmemeleri adına, sorulan soruyu doğru, net, onun anlayabileceği basitlikte cevaplandırmak gerekmektedir. Ayrıca soruya sadece sorulduğu kadarıyla cevap verilmeli, gerekmedikçe bir üst bilgiye geçilmemelidir.
Soruları cevaplandırma tarzı ve ses tonu da çok önemlidir. Bu gibi konularda yetişkinler sorulan sorulara başka anlamlar yükledikleri için utanç duygusu yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla içinde bulundukları duygu durumunu ses tonlarına, mimiklerine yansıtıyorlar ve aslında çocuğa “sen şu anda yanlış birşey soruyorsun bana bir daha böyle şeyler sorma” mesajını vermiş oluyorlar. Bu sebeple bu tarz soruları cevaplandırırken ses tonumuzun ve mimiklerimizin diğer zamanlardan farklı olmamasına özen göstermeliyiz.
Bu konuyla ilgili sorulan ilk sorular cinsiyet farkı hakkındadır. Kız çocukların erkek çocukların cinsel organlarıyla ilgilenmeleri fiziksel farklılığın daha belirgin olmasından dolayı daha önce olur. Dört yaştan itibaren çocuklar doğumla ilgili sorular sormaya başlarlar.
1- Neden benim pipim yok/Neden ben ayakta çişimi yapamıyorum?
“Sen kız olarak doğdun, o da erkek olarak doğdu. Senin kız olarak hiçbir eksiğin ya da fazlalığın yok, onun da erkek olarak hiçbir eksiği ya da fazlalığı yok. Sen büyüyünce anne olacaksın o da baba olacak” cevabı bu soru için yeterli olacaktır.
2- Annemin göğüsleri var, babamın neden göğüsleri yok?
“Annelerin bebeklerini besleyebilmeleri için göğüsleri var”. Gerekliyse hemen arkasından kızların büyüdüğünde bebeklerini besleyebilmeleri için göğüslerininde büyüyeceğini anlatmak doğru olacaktır.
3- Bebekler nereden gelir?
“Bebekler annenin içinden gelir, onlar annenin karnında büyürler. Annenin karnında bebeklerin büyüyebilmesi için sıcak bir bebek yuvası vardır” gibi bir cevap onların meraklarına gidermelerine yetecektir.
4- Bebekler nasıl dışarı çıkarlar?
“Anne karnındaki bebek hazır olduğu zaman hastanede doktorların ve hemşirelerin yardımıyla dışarı çıkarlar” açıklaması yeterli olabilir. Ancak çocuk, bebeğin nasıl dışarı çıktığı konusunda bu cevaptan tatmin olmayabilir ve nasıl, nerden gibi sorular sorabilir. Bu durumda doğum daha detaylı bir şekilde anlatılabilir. Örneğin “bebek hazır olduğu zaman annenin vücududa hazır olur. İşte o zaman bebek annenin vajinasından doktorların yardımıyla dışarı çıkar. Bebek dünyaya geldiği zaman anne ve baba çok mutlu olurlar”. Burda unutulmaması gereken bir şey vardır ki o da bu olayın acıdan çok mutluluk verici bir şey olduğunu çocuğa anlatmaktır.
5.Bebekler anne karnına nasıl girerler, ne yerler, ne içerler?
Bu tarz sorular genelde 5.5-6 yaş civarındaki çocuklar tarafından sorulur. Bu soruya “bebek tohumunun biri annede biri de babada bulunur. Anneyle baba bebek yapmak isteyince babadaki tohum annenin karnına girer ve bebek annenin karnında oluşup büyümeye başlar” gibi bir yanıt verilebilir. Bu aşamadan sonra gelebilecek bir diğer soru da babadaki tohumların annenin karnına nasıl girdiğidir. Bu soruya da açık bir şekilde “babadaki tohum babanın penisinden annenin vajinasına girer, bunun böyle olabilmesi için anne ve babanın birbirlerini çok sevmeleri ve sevgi dolu bir şekilde yan yana yatmaları gerekir” gibi cevap verilebilir. Bu noktadan sonra ebeveynlerin aklında çocuklarının böyle bir bilgiyi öğrendikleri için bunu denemeye çalışabilecekleri akıllarına gelmektedir.
Çocuk bu soruyu tamamen merak duygusuyla sorduğu için ve merakını doğru bir açıkamayla giderdiği için denemeyi düşünmeyecektir. Ancak ebeveynlerin bu konuyu da netleştirmek adına bu açıklamanın ardından şöyle bir açıklamada bulunmaları doğru olacaktır.”Bunun böyle olabilmesi için bir çocuğun yeteri kadar büyümesinin, çocuğuna bakabilecek kadar para kazanması gerektiğinin açıklanması da bu endişeleri gidermek için doğru ve yerinde bir açıklama olacaktır.