Beslenme Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlardan Bazıları

 

Beslenme hakkında en çok merak edilen bilgilerin derlemesini ve doğru cevaplarını bu yazı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Bal öksürüğü tedavi eder.

Balın öksüren ve boğaz ağrısı çeken insanlar için bir miktar rahatlama sağladığına şüphe yok. Balın yumuşatıcı özelliği öksürük nöbetlerinin boğazda neden olduğu tahriş hissini hafifletmeye katkıda bulunur. Ancak direk olarak tedavi etmez.

Sadece faranjit-larenjit türü, 'yüksek' bir enflamasyonun neden olduğu öksürük durumlarında olumlu etki gösterir. Nefes borusundan veya bronşlardan kaynaklanan bir öksürük durumundaysa baldan olumlu bir etki etmek imkansızdır.

Esmer şeker ve bal, beyaz şekere kıyasla daha az kilo aldırır.

Esmer şeker işlenme farklılıklarından dolayı beyaz şekerden yapı olarak ayrılır. Suda daha zor çözünür ancak besin değerleri ve kalorisi aynıdır.

Bal ise çeşitli şekerlerin yoğun bileşimidir ve yaklaşık %18 i sudur. Dolayısıyla kalori miktarı şekere göre daha azdır. (Eşit dozlar göz önüne alındığında)

Mikrodalga fırında yemek pişirmek sağlığa zararlıdır.

Sayısız araştırma mikrodalga fırının tamamıyla sorunsuz olduğu ve besin değerinin daha iyi muhafaza edilmesini sağladığını göstermiştir. Mikrodalgaların hiçbir şekilde kanserojen, hatta iyonlaştırıcı bile olmadıkları kesin olarak bilinmektedir, dolayısıyla gıdaları radyoaktif hale getirmezler. Mikrodalga fırın özellikle dondurulmuş gıdaları çözdürürken güvenle kullanılmalıdır.

Tereyağı, sıvıyağdan daha yağlıdır.

Tam tersi geçerlidir. Herhangi bir sıvıyağ %100 yağken tereyağında bu oran %83,5tir, çünkü bileşimin yaklaşık %17 si sudur. Bu sebeple 100 gram tereyağı 760 kaloriyken sıvıyağ 900 kaloridir.

İstiridye afrodizyaktır.

Bazı araştırmacılar istiridye yüksek düzeyde çinko içerdiği için böyle bir efsane uydurmuşlardır. Onlara göre çinko eksikliği yumurtalıkların daha küçük boyda olmasına, dolayısıyla cinsel olgunlaşmada gecikmelere, testosteron eksikliğine ve az sperm üretilmesine yol açabilir. Ancak bunlar neredeyse hiç hayvansal protein içermeyen bir beslenme düzeninin benimsendiği ve emilim bozukluğu sendromunun mevcut olduğu sınırlı kırsal bölgelerde tespit edilmiştir. Ancak bunlar uç durumlardır.

Çinko takviyesi ve bol miktarda istiridye tüketildikten sonra bile cinsel güçte genel anlamda bir artış görüldüğü hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.

Süt ülseri tedavi eder.

Midede aşırı asidite olması durumunda sütün bunu dengelediği doğru olsa da uzun vadeli etkisinin tam tersi olduğu ve sindirim sürecinin sonraki aşamalarında asitlerinin üretimini teşvik ettiği doğrudur.

Her halükarda sözkonusu olan ülser tedavisi değil, hiperasidite kaynaklı rahatsızlıkların hafifletilmesi veya en iyi ihtimalle asiditenin önlenmesidir. 

Tatlılar diyabete neden olur.

Tip 1 diyabetin genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin bileşimi şeklinde özetlenebilir.

Tip 2 diyabetin oluşmasında beslenme, dengesiz yeme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı etkilidir.

Tatlılar diğer besinlere göre kalori açısından daha yüksek değerlere sahiptir. Böylece kilo alımına sebep olarak diyabet için risk oluşturur. Ancak bu durum kalorisi yüksek başka herhangi bir gıda içinde geçerlidir. Sadece tatlıya indirgenmesi yanlış bir bilgidir.

Glutensiz ürünler kilo vermeyi kolaylaştırır.

Gluten, birçok tahılda ( örneğin; buğday, arpa, çavdar, yulaf vs.) yer alan ve gluten intoleransına sahip kişilerde veya çölyak hastalarında toksik etkiler yaratan kompleks bir proteindir. Günümüzde pek çok insan glutensiz beslenme modelini uygulamaktadır.

Ancak glutensiz ürünler glutenli versiyonlarına göre daha fazla yağ içerirler. ( Son zamanlarda yağ miktarları azaltılmaya başlanmıştır.) Bu yağlar glutene özgü kıvam, esneklik ve kaynaşma özelliği yokluğunu telafi etmek için eklenir. Ayrıca gluten eksikliği mide boşalma hızının artmasına, dolayısıyla tokluk hissinin daha kısa süreli olmasına neden olur.

Hamililer iki kişilik yemelidir.

Enerji ihtiyacına bakacak olursak, hamileliğin getirdiği ilave kalori alımı özellikle ilk aylarda oldukça kısıtlıdır ve aşırıya kaçmaya imkan vermez. İkinci 3 aylık dönemde fazladan yaklaşık 250 kalori, son 3 aylık dönemde fazladan yaklaşık 500 kalori gerekir. Beslenmenin kalorisinden ziyada besin değerleri açısından dengeli olmasına dikkat etmek gereklidir. Gebelik süresi boyunca tekil gebeliklerde toplam 9-12 kilo alımı normaldir.

Filtre kahve espressodan daha hafiftir.

Filtre kahve, orta seviye kavrulup kalın öğütüldükten sonra kağıt bir filtre içine doldurulan kahvenin üzerine kaynar su akıtılarak hazırlanır. 1 litre suya 30 ila 80 gram toz kahve kullanılır. Temas süresi uzundur. Bu üzün süre, suyun da bol miktarda olmasıyla birleşince kahve tozundan %97-100 gibi çok yüksek düzeyde kafein elde edilmesine olanak sağlar. Nihayetinde bir fincan filtre kahvede 115-120 mg kafein vardır ve bu oran hem normal hemde evde yapılan espressodan epey yüksektir. Ayrıca filtre kahvelerin 180-200 mililitrelik kupalarda servis edilip tüketildiğini de göz önüne almak gerekir.


 

Diyetisyen Merve BirdalDiyetisyen Merve Birdal

Yorumlar

Kayıtlı yorum bulunmamaktadır.
İlk yorum yazan siz olun.