Beslenme hakkında en çok merak edilen bilgilerin derlemesini
ve doğru cevaplarını bu yazı üzerinden inceleyebilirsiniz.
Bal öksürüğü tedavi eder.
Balın öksüren ve boğaz ağrısı çeken insanlar için bir miktar
rahatlama sağladığına şüphe yok. Balın yumuşatıcı özelliği öksürük nöbetlerinin
boğazda neden olduğu tahriş hissini hafifletmeye katkıda bulunur. Ancak direk
olarak tedavi etmez.
Sadece faranjit-larenjit türü, 'yüksek' bir enflamasyonun
neden olduğu öksürük durumlarında olumlu etki gösterir. Nefes borusundan veya
bronşlardan kaynaklanan bir öksürük durumundaysa baldan olumlu bir etki etmek
imkansızdır.
Esmer şeker ve bal, beyaz şekere
kıyasla daha az kilo aldırır.
Esmer şeker işlenme farklılıklarından dolayı beyaz şekerden
yapı olarak ayrılır. Suda daha zor çözünür ancak besin değerleri ve kalorisi
aynıdır.
Bal ise çeşitli şekerlerin yoğun bileşimidir ve yaklaşık %18
i sudur. Dolayısıyla kalori miktarı şekere göre daha azdır. (Eşit dozlar göz
önüne alındığında)
Mikrodalga fırında yemek pişirmek
sağlığa zararlıdır.
Sayısız araştırma mikrodalga fırının tamamıyla sorunsuz
olduğu ve besin değerinin daha iyi muhafaza edilmesini sağladığını
göstermiştir. Mikrodalgaların hiçbir şekilde kanserojen, hatta iyonlaştırıcı
bile olmadıkları kesin olarak bilinmektedir, dolayısıyla gıdaları radyoaktif
hale getirmezler. Mikrodalga fırın özellikle dondurulmuş gıdaları çözdürürken
güvenle kullanılmalıdır.
Tereyağı, sıvıyağdan daha
yağlıdır.
Tam tersi geçerlidir. Herhangi bir sıvıyağ %100 yağken
tereyağında bu oran %83,5tir, çünkü bileşimin yaklaşık %17 si sudur. Bu sebeple
100 gram tereyağı 760 kaloriyken sıvıyağ 900 kaloridir.
İstiridye afrodizyaktır.
Bazı araştırmacılar istiridye yüksek düzeyde çinko içerdiği
için böyle bir efsane uydurmuşlardır. Onlara göre çinko eksikliği
yumurtalıkların daha küçük boyda olmasına, dolayısıyla cinsel olgunlaşmada
gecikmelere, testosteron eksikliğine ve az sperm üretilmesine yol açabilir.
Ancak bunlar neredeyse hiç hayvansal protein içermeyen bir beslenme düzeninin
benimsendiği ve emilim bozukluğu sendromunun mevcut olduğu sınırlı kırsal
bölgelerde tespit edilmiştir. Ancak bunlar uç durumlardır.
Çinko takviyesi ve bol miktarda istiridye tüketildikten
sonra bile cinsel güçte genel anlamda bir artış görüldüğü hiçbir zaman
kanıtlanamamıştır.
Süt ülseri tedavi eder.
Midede aşırı asidite olması durumunda sütün bunu dengelediği
doğru olsa da uzun vadeli etkisinin tam tersi olduğu ve sindirim sürecinin
sonraki aşamalarında asitlerinin üretimini teşvik ettiği doğrudur.
Her halükarda sözkonusu olan ülser tedavisi değil,
hiperasidite kaynaklı rahatsızlıkların hafifletilmesi veya en iyi ihtimalle
asiditenin önlenmesidir.
Tatlılar diyabete neden olur.
Tip 1 diyabetin genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin
bileşimi şeklinde özetlenebilir.
Tip 2 diyabetin oluşmasında beslenme, dengesiz yeme
alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı etkilidir.
Tatlılar diğer besinlere göre kalori açısından daha yüksek
değerlere sahiptir. Böylece kilo alımına sebep olarak diyabet için risk
oluşturur. Ancak bu durum kalorisi yüksek başka herhangi bir gıda içinde
geçerlidir. Sadece tatlıya indirgenmesi yanlış bir bilgidir.
Glutensiz ürünler kilo vermeyi
kolaylaştırır.
Gluten, birçok tahılda ( örneğin; buğday, arpa, çavdar,
yulaf vs.) yer alan ve gluten intoleransına sahip kişilerde veya çölyak
hastalarında toksik etkiler yaratan kompleks bir proteindir. Günümüzde pek çok
insan glutensiz beslenme modelini uygulamaktadır.
Ancak glutensiz ürünler glutenli versiyonlarına göre daha
fazla yağ içerirler. ( Son zamanlarda yağ miktarları azaltılmaya başlanmıştır.)
Bu yağlar glutene özgü kıvam, esneklik ve kaynaşma özelliği yokluğunu telafi
etmek için eklenir. Ayrıca gluten eksikliği mide boşalma hızının artmasına,
dolayısıyla tokluk hissinin daha kısa süreli olmasına neden olur.
Hamililer iki kişilik yemelidir.
Enerji ihtiyacına bakacak olursak, hamileliğin getirdiği
ilave kalori alımı özellikle ilk aylarda oldukça kısıtlıdır ve aşırıya kaçmaya
imkan vermez. İkinci 3 aylık dönemde fazladan yaklaşık 250 kalori, son 3 aylık
dönemde fazladan yaklaşık 500 kalori gerekir. Beslenmenin kalorisinden ziyada
besin değerleri açısından dengeli olmasına dikkat etmek gereklidir. Gebelik
süresi boyunca tekil gebeliklerde toplam 9-12 kilo alımı normaldir.
Filtre kahve espressodan daha
hafiftir.
Filtre kahve, orta seviye kavrulup kalın öğütüldükten sonra
kağıt bir filtre içine doldurulan kahvenin üzerine kaynar su akıtılarak
hazırlanır. 1 litre suya 30 ila 80 gram toz kahve kullanılır. Temas süresi
uzundur. Bu üzün süre, suyun da bol miktarda olmasıyla birleşince kahve
tozundan %97-100 gibi çok yüksek düzeyde kafein elde edilmesine olanak sağlar.
Nihayetinde bir fincan filtre kahvede 115-120 mg kafein vardır ve bu oran hem
normal hemde evde yapılan espressodan epey yüksektir. Ayrıca filtre kahvelerin
180-200 mililitrelik kupalarda servis edilip tüketildiğini de göz önüne almak
gerekir.