Fiziksel ve Mental Sağlık Bir Bütündür

Fiziksel ve Mental Sağlık Bir Bütündür

Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımına göre, sağlık, yalnızca hastalık ve sakatlığın olmama hali değil; ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik içinde olma halidir. Bu tanımlama bize, sağlığın çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir kavram olduğunu vurgulamaktadır. Bu açıklamaya bakacak olursak, ruh ve beden sağlığı bir bütündür. Bu durumda, beden sağlığımızı etkileyen her şeyin ruh sağlığımızı da etkileyebileceği sonucuna varmamız mümkündür.

Bedende birtakım rahatsızlıkların oluşması mental yapıya zarar verebilir. Ayrıca bedenimizde oluşan bu rahatsızlıklar, büyük veya küçük duygusal tepkilere yol açabilir.

Örneğin, kronik kalp rahatsızlığı olan bir bireyin genel olarak tedirgin ve kaygılı olması beklenir. Çünkü bir kalp krizi geçirme riski her zaman bulunmaktadır. Bu yüzden her an tetikte, sanki bir şey olacakmış gibi hissedebilir. Kaygılı olması onu mental olarak kötü etkileyecektir. Bu durum da onun psikolojik sağlamlığı açısından riskli olmaktadır.

 Diğer açıdan ele alacak olursak, dişimiz ağrıdığında o ağrıdan dolayı o gün mutsuz, tedirgin  veya öfkeli hissedebiliriz. Vücudumuzda oluşan bir ağrı mental olarak bizi olumsuz etkiler ve bu olumsuzluk o ağrı geçene kadar devam eder. Tam tersi bir örnekte ise kendimizi fiziksel olarak çok dinç hissettiğimizde mental olarak mutlu, huzurlu, enerjik hissedebiliriz. Özetle, vücudumuzda ortaya çıkan belirtilerin kendimizi nasıl hissettiğimize doğrudan bir etkisi bulunmaktadır.

Fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki dengeyi olumlu şekilde kurmak son derece önemli. Peki bu dengeyi kurmayı nasıl başarabiliriz?

·        İyi hissetmediğimizde vücudumuz bazı tepkiler verir. Bu tepkilere karşı duyarlı olup onları dinleyebiliriz. Örneğin; sırt ağrısı, baş ağrısı gibi ağrılar ortaya çıktığında onları fark edebilir ve ona göre duygularımızı düzenleyebiliriz.

·        Bizi rahatlatan egzersizler yapabiliriz. Bu durum hem fiziksel hem de mental olarak rahatlamamıza yardımcı olabilir.

·        Pozitif düşünmek ve olumlama yapmak bizi rahatlatabilir. Ayrıca negatif düşüncelerle başa çıkabilmek için bazı stratejiler geliştirebiliriz.

·        Fiziksel ve mental sağlığımız arasındaki dengeyi kurmayı kendimiz başaramıyorsak bir uzmana başvurup ondan yardım alabiliriz.

Sonuç olarak, fiziksel ve mental sağlık bir bütündür ve birbirinden etkilenmektedir. Bu yüzden fiziksel ve mental sağlık arasındaki dengeyi kurmak oldukça önemlidir. Aralarındaki bu etkileşimi fark edip aynı zamanda dengeyi kurmayı başarabilirsek sağlıklı bir birey olma yolunda adımlarımızı atmış oluruz.

Başak SarıcaBaşak Sarıca

Yorumlar

Kayıtlı yorum bulunmamaktadır.
İlk yorum yazan siz olun.